سخنرانی اوباما در بیت المقدس هنوز دهان به دهان می چرخد. البته این سخنرانی کاملاٌ حساب شده است. آهسته اما قطعاٌ مقدمۀ حمله به ایران آماده می شود. به ویژه آشتی اردوغان و نتانیاهو این مطلب را نشان می دهد.
وقتی باراک اوباما در بیت المقدس در برابر تعداد زیادی اسرائیلی دربارۀ حقوق فلسطینی ها ها صحبت کرد دل برخی از عرب ها گرم شد. رئیس جمهور آنجا ایستاده بود و از حقوق فلسطینی ها صحبت می کرد. جهان اسلام اوباما را از زمان سخنرانی تاریخیش در قاهره اینگونه می شناخت.
بدین ترتیب ناطقِ برجسته اوباما یک بار دیگر نشان داد که بدون شک از بهترین سخنرانان قرن ۲۱ است. البته نباید گول ظاهر را خورد. برندۀ جایزۀ صلح نوبل و «سلطان تهدید» مدتهاست باورپذیری خود را از دست داده است. واقعیت این است که در پشت حرف های پرشور اوباما حسابگری دقیقی وجود دارد.
اوباما می خواست با سخنانش در درجۀ اول به یک چیز برسد: می خواهد عرب ها را به جانب خود بکشد. وی می داند مسئلۀ فلسطین چه اهمیتی برای جهان عرب دارد. نمی توان در خاورنزدیک هیچگونه سیاستی در پیش گرفت بدون اینکه از این وضعیت به گونه ای سوءاستفاده نکرد. اکنون اوباما دقیقاٌ همین کار را کرده است. راز سرگشوده ای است که حکومت شیعۀ روحانیون ایران به ویژه خار چشم پادشاهی های خودکامۀ عرب است. این نیروها هم اکنون و در بحران فعلی سوریه از غرب حمایت می کنند. از اینرو در صورت جنگ ایران نیز وضع به گونۀ دیگری نخواهد بود.
براساس یک رخداد مهم می توان بر آن بود که امکان درست بودن این حدس و گمان ها نیز هست. نخست وزیر اسرائیل نتانیاهو به علت عملیات علیه ناوگان آزادی غزۀ ترکیه که در سال ۲۰۱۲ اتفاق افتاد و باعث کشته شدن نُه فعال ترک شد از همکارش طیب اردوغان عذرخواهی کرده است. باید این حرف را ابتدا برای خود مزه مزه کنیم. نخست وزیر اسرائیل از کسی عذرخواسته که در گذشته از سیاست اسرائیل انتقاد کرده و صهیونیسم را به عنوان «جنایت علیه بشریت» خوانده است.
تصادفی نیست که این اتفاق در جریان دیدار اوباما از اسرائیل می افتد. از زمانی که ترکیه در بحران سوریه جانب غرب را گرفته معلوم بود که انتقاد اردوغان از اسرائیل تنها یک تاکتیک انتخاباتی است .
اکنون این ماجرا رسماٌ پایان یافته است. اوباما قبل از ترک اسرائیل شخصاٌ کاری کرد که این گفتگوی تلفنی آشتی جویانه صورت پذیرد.
در نتیجه اوباما در صورت جنگ با ایران نه تنها پشتیبانی عرب ها بلکه حمایت ترکیه را نیز به دست آورده است. دلیل این امر مشخص است: همانگونه که موقیعت جغرافیایی ترکیه در بحران سوریه نقش مهم، اگر نگوییم اساسی دارد، در مورد ایران نیز چنین است.
اوباما در مقابل دوربین همچنان از دیپلماسی حرف می زند. اما آخرین پیشنهاد در جریان کنفرانس امنیت مونیخ نشان داده اینگونه اظهاراتِ یک جانبه را نمی توان جدی گرفت.
آمریکا از مدتها پیش خود را آمادۀ هدف بعدیش در خاورنزدیک کرده است. اکنون موضوع مهم این است که متحد جمع و جنگ را مشروع کنند. دقیقاٌ به این دلیل اوباما گفته در موضوع ایران مسئولیت را به اسرائیلی ها واگذار می کند. اوباما می داند دولت جنگی نتانیاهو بدون حمایت آمریکا از جایش تکان نمی خورد. اسرائیل دقیقاٌ وقتی تحرکی صورت می دهد که به نفع کاخ سفید باشد. مقدمات این کار به سرعت در حال انجام است. برندۀ جایزۀ صلح نوبل جنگ بعدی را آماده می کند. جامعۀ جهانی یکبار دیگر دست روی دست نظارت خواهد کرد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر